Omega-3 ir omega-6
Omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys, arba nepakeičiamosios riebalų rūgštys, yra gyvybiškai svarbios žmogaus organizmui, nes mūsų organizmas negali jų pasigaminti pats arba pasigamina ribotai. Nepakeičiamosios omega-3 riebalų rūgštys: EPA (eikozapentaeno rūgštis), DHA (dokozaheksaeno rūgštis) ir ALA (alfa-linoleno rūgštis), kurių kiekviena atlieka svarbų vaidmenį mūsų organizmui palaikyti. EPA palaiko širdies veiklą ir padeda mažinti uždegimus; DHA svarbi smegenims, akims ir odai; ALA gali sumažinti insulto riziką, o prireikus organizmas gali pasigaminti kitų riebalų rūgščių. Nepakeičiamųjų omega-3 ir 6 riebalų rūgščių reikia gauti su maistu, daugiausia iš žuvies arba kai kurių augalinių šaltinių. Tačiau papildai yra gera priemonė, užtikrinanti, kad mūsų organizmas gautų kasdienį omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių poreikį.